top of page
Yazarın fotoğrafıElçin Yüzgüleç

Likya Yolu Çanta Hazırlığı

Güncelleme tarihi: 6 Nis 2024

1.Çadır İle Konaklama Yapmayacaklar İçin Çanta Hazırlığı


Likya Yürüyüş Yolu Çanta Hazırlığı Gerekli Malzemeler

1-  Yürüyüş Çantası: ‘Normal sırt çantalarımızın neyi var, illa şart mı?’ diyorsanız, bence EVET! En önemli farkı belinizi destekleyen bir sisteme sahip olması ve bel ve göğüs kayışı sayesinde ağırlığı dengeli bir şekilde iletebilmesi. Benim normal sırt çantasıyla 3-4 kg taşırken bile sırtım ağrırken, bu çantalarla 12 kg taşırken 20 km yürüyebildim. Bunun dışında bu çantalar su mataralarınızı çıkarmadan kolaylıkla alabilmeniz, batonları koyabilmeniz, matınızı asabilmeniz için tasarlanan çok bölmeli çantalar. Büyük cebin önden açılabilmesi eşyalarınızı rahatlıkla bulabilmenizi sağlıyor ve çanta içi çok dolu olduğu için sürekli her şeyi çıkarmamak büyük konfor sağlıyor.


2- Mümkünse bilek destekli, su geçirmeyen, zemin tutuşu sağlam bir trekking ayakkabısı. ‘Bunu almazsak yürüyemez miyiz şimdi? ‘ diyorsanız, bazı rotaları rahatça yürüyebilirsiniz. Bazı rotaları ise yürüyemezsiniz. Yürüyüş birden stresli bir hale dönüşür. Dik yamaçları inerken tamamen kaygan toprak ve taş zeminlerden yürüdüğünüz yerlerde ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz. Baton desteğine rağmen özellikle taş zeminde bilek dönmesi bizim ekipte yaşandı. Ayakkabınızla yürüyüşten önce şehirde uzun bir yürüyüş yapmanızı öneririm. Ayağınızı vurması çok tatsız olacaktır.

Bu 2 si temel masraf.  Bütçenizin büyük kısmını bunlara ayırmanızı öneririm. Geri kalan eldekilerle olur bir şekilde.


3-Baton: 1 tane baton gerekli ve ideal bence. Özellikle inişlerde desteğe ihtiyaç oluyor. Ben 2 tane aldım ama kullanmak zor bence o şekilde.


4- İlk yardım çantası ve ilaçlar:

Hazır ilk yardım çantaları satılsa da içerikleri yeterli olmayabiliyor. Biz kendimiz hazırlamayı tercih ettik.

İlk Yardım Çantası

Steril eldiven

Steril gazlı bez

El antiseptiği

Tek kullanımlık elastik sargı bezi

Üçgen sargı bezi

Antiseptik solüsyon (Batikon)

Böcek sokmaları için sprey ya da losyon anestezik

Flaster bant

Kelebek dikiş bantı

Çengelli iğne

Tırnak makası

Cımbız

Küçük bir makas

Acil durum battaniyesi (Bunu da almadık ama almak lazım aslında


İlaçlar

Ağrı kesici ve antienflamatuar

Antihistaminik (Alerji için)

Şırınga ve adrenalin ( Anaflaktik şok için )

Kas gevşetici tablet ve krem

Soğutucu sprey

Antibiyotik krem

Elektrolit tabletler

Su arıtma tableti (Biz almadık, hiç su bulma sıkıntısı yaşamadık Likya'da)

Reflor (İshal için)


5-Düdük


6- Güneş kremi: Bu da olmazsa olmaz!


7- Güneş gözlüğü ve şapka : Konfor arttırıcı/fotoğraf güzelleştirici içerik :)


8- Nakit para: Köylerin çoğunda kart geçmiyor.


9- Hafif ve rahat bir terlik : Gün sonu ayaklarınızı rahatlatmak için, denize giderken, kaldığınız yerde sürekli ayakkabı giy çıkar yapmamak için mutlaka almanızı öneriririm.


10- İç çamaşırı ve çorap ( minimum yürüyüş günü kadar) (teri emen kalın bir trekking çorabı şart! 20 km’yi naylon çorapla yürüdüğünü düşünmenin kokusu ve hissi…)


11- 2 alt kıyafet : 4 günlük yürüyüş için 1 tayt-1 şort yeterli oluyor.


12- T-shirt : Yürüyüş günü kadar. Yıkama imkanı olmayabilir, her gün değiştirme ihtiyacı duyuyor bence insan.


13- Sweatshirt : Baharda dağlar soğuk oluyor arkadaşlar. Sıcak tutan, ağır olmayan bir sweat mutlaka alın. Çadırda kalacaksanız buna bir de içlik ekleyin bence


14-Bikini/Mayo: Rota boyunca o kadar güzel koylar, denizler var ki!


15- Pijama


16- İnce bir gömlek : Güneşten korunmak için de, terlediğimde rüzgardan korunmak için de, denize giderken de giydim. Benim çantamın olmazsa olmazlarından ince bir keten gömlek. Tercih size kalmış.


17-Yağmurluk


18-Su matarası. Ben günlük hayatta da kullanırım hem de plastik kullanımımı azaltayım diye matara aldım ama 2 tane 1,5 lt lik pet şişe de taşıyabilirsiniz masraf yapmak istemezseniz.


19-Kuruyemiş, enerji bar, protein bar gibi hızlı enerji verecek besinler


20-Konserve,paketli gıda. Mümkün oldukça protein içeriği yüksek olanı tercih edin.


21-Yastık kılıfı. Nerelerde kalacağınız belli olmuyorsa bizim gibi, iyi hissettiren bir içerik:) Çok da hafif yer kaplamayan bir parça.


22-Kişisel bakım ürünleri. Yüz yıkama jeli ve kremi, küçük bir sabun, şampuan ve kağıt havlu ya da mendil, ıslak mendil.

*Havlu: Ben almadım, hızlı kuruyan mikrofiber bir havlum yoktu. O ıslak havluyu taşımak ve kokusunun rahatsız edici olabileceğini düşündüm. Sizin böyle bir havlunuz varsa alabilirsiniz.


2.Çadır İle Konaklama Yapacaklar İçin Çanta Hazırlığı


Likya Yürüyüş Yolu Çanta Hazırlığı Gerekli Malzemeler

Yukarıda yazdıklarıma ek olarak yürüyüş boyunca çadır ile konaklayacaksanız;


1-Hafif ve sağlam bir çadır : Benim çadırım 3 mevsim kullanılabilen, suya ve rüzgara dayanıklı ve görece hafif(3,5 kg)  ve kurulumu kolay bir çadır olmasına rağmen taşımakta zorlandım. Yürüyüş için 3,5 kg ağır kalıyor. Rüzgar ve yağmur geçirmemesine ve Nisan ayında yürümemize rağmen gece çok üşüdüm.


2- İYİ BİR MAT : Ben ettim siz etmeyin. Çadırla kalacaksanız gidip en ucuz matı almayın ve mümkünse şişme mat alın. Ben matı alırken Decathlon’daki satış görevlisi uyarmıştı. Bu matın üzerinde yatmanızla yerde yatmanız arasında çok bir fark olmaz demişti.(Kendisi de yürüyüşçüymüş) Abarttığını düşünmüştüm. Hem daha fazla masraf etmek istememiştim hem de daha ağır bir şey taşımak istememiştim. O kadar yürüdükten sonra buz gibi sert zeminde yatmak beni çok mutsuz etti.


3-İyi bir uyku tulumu : Boyunuza uygun olmasına ve kaç dereceye kadar dayanıklı olduğuna dikkat edin. Ben boyuma göre kalmadığı için büyük almıştım, böyle yeterli ısı yalıtımı yapamadığını yaşayarak öğrenmiş oldum.


4-Şişme yastık : Aman ne olacak çantayı koyarım kafamın altına dedim, almadım. Siz böyle şeyler yapmayın, boynunuza şefkat gösterin.


5-İyi bir kafa lambası


Bütün yapılmaması gerekenleri yapmışım gördüğünüz gibi:) Bu kadar yorgunluğun üstüne yattığım yeri anlamam diye düşünüyordum, hiç öyle olmadı. Ekipman çok önemliymiş.

Bunun dışında yanınıza alacaklarınız  deneyimlemek istediğiniz yürüyüşe göre tamamen zevkinize kalmış. Ben doğada uyanıp sabah kahvesi içmeden duramam diyorsanız (yani ben) yanınıza küçük bir kamp ocağı, çelik su ısıtıcı ve kahve ekipmanlarınızı alabilirsiniz. Ancak alacağınız her ekstra şeyin bir ağırlık yaptığını unutmayın. Biz yanımıza almamıştık bu yüzden ve rotadan çok sabah kahvesiz ne yapıcam (Biz bunu seninle konuşmuştuk İlkkan!) diye dert ediyordum, öyle çok seviyorum. Ama bu da farklı bir konfor alanından çıkış diyelim:)


Ne kadar okursanız okuyun muhtemelen ilk yürüyüşünüzde yanınıza gereksiz şeyler alacaksanız belki ihtiyacım olur diye:)) Yine de önceden okusaydım fikrim değişebilirdi diye düşündüğüm yerleri vurgulamaya çalıştım. Şimdiden keyifli yürüyüşler!


Likya yolu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz yaşadıklarımızı iyi ve kötü bütün yanlarıyla samimi olarak yazmaya çalıştığım 'Bir Likya Yolu Yürüyüşü Güzellemesi' yazımı da okuyabilirsiniz.






65 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page